12 december 2014

Fler och fler talar öppet om invandringen

Under de fem år jag haft min blogg har jag skrivit 47 inlägg som handlar om (eller rör) invandringen. Det beror på att invandring och integration är en fråga som intresserar mig (och även större delen av svenska folket).

Nu börjar fler och fler tala mer öppet om invandringens konsekvenser för landet. Nästan varje vecka skriver någon ledarskribent om den. Politikerna däremot, upprepar sina mantra och på ytterkanterna har vi SD som vill minska den och M som vill att vi ska "öppna våra famnar" och MP, V och Fi som i olika grad vill ha fri invandring. De i mitten mumlar ohörbart, dock med enstaka undantag då enskilda mittenpolitiker sticker ut hakan och pratar om en eventuell begränsning för att omedelbart få en snyting tillbaka av sina partiledningar.

Det finns två vägar att gå för lösa de problem som trots allt finns. Den ena är att minska invandringen eller sätta tak för den. Den andra är att ordna bostäder och jobb åt de som kommer. De flesta politiker är bra på att tala om "vad", dvs. fler jobb och bostäder. Men de pratar aldrig om "hur". Jag tror att de bästa är om man gjorde både och, dvs. satte ett generöst tak för invandringen samt fixade jobb och bostäder.

Det är många kommunpolitiker som klagar över den förda politiken då de inte mäktar med att ta hand om de invandrare man redan har i sin kommun. Rikspolitikerna bryr sig inte om den kritiken.

Det tar i snitt fem år för en asylsökande att få jobb. Högutbildade har självklart lättare att få ett jobb och svårast har de utomeuropeiska invandrare som saknar eller har bristfällig utbildning. Många har inte ens motsvarande vår grundskola. Samtidigt har vi inte längre några enkla låglönejobb kvar. De som finns tas av de som är överkvalificerade för dem.

Alltså måste vi ta fram enkla jobb som inte kräver utbildning. Men detta är också tabu att prata om offentligt. LO är emot och det finns inget parti som vågar ta i frågan. För att lösa upp knutarna måste lagen om anställningsskydd reformeras, upphandlingsregler ändras m.m. Arbetsuppgifter finns i massor, vilket jag tidigare lyft fram på min blogg.

Bostäder tar tid att bygga. För att kunna härbärgera de asylsökande/invandrande krävs också avsteg från gängse rutiner och regler. Och det är bråttom. Här finns också heliga kor som måste slaktas.

För att förbättra integrationen måste politikerna även uppmuntra och underlätta för - och kanske även belöna - de svennar som vill engagera sig genom att t.ex. ställa upp som faddrar eller mentorer för nyanlända.

Det ska bli intressant att följa den politiska debatten de kommande månaderna fram till extravalet. Löfvens krumbukter är roliga och nya kommer nästan varje dag. Hur det ska gå för Kinberg-Batra ska också bli intressant. Hur som helst tror jag att invandring och integration kommer att bli en av de stora valfrågorna.

8 kommentarer:

 1. varför ska man på konstgjord väg skapa en massa meningslösa lågutbildningsjobb i sverige? Sådana arrangemang är svindyra.

  SvaraRadera
 2. Poängen med "låglönejobb" är att nysvenskar ska integreras, träffa svennar och lära sig svenska snabbare. Jag tror det är bättre att ha något att göra - även om det är taskigt betalt - än att sitta sysslolös på en flyktingförläggning i åratal och leva på bidrag. Eller vad tror du?

  SvaraRadera
 3. Nej men det är inte det jag menar. Jag menar att det inte finns låglönejobb i Sverige. Vi har inte den produktionen längre. Så om vi vill ha det så måste vi skapa den sektorn med hjälp av skattepengar. Till exempel bygga upp fabriker som bygger saker som vi sedan slänger.

  SvaraRadera
 4. Det jag menar med "låglönejobb" är t.ex. att röja sly i skogarna, att tanka kundernas bilar på mackarna, att plocka varor i kundernas kassar i mataffärerna, att rensa gator, torg och vägrenar från skräp, att rensa stränder från skräp, att skotta trottoarer och uppfarter snöfria m.m. Detta är arbetsuppgifter som idag inte utförs (bara av var och en själv) eller som utförs av entreprenörföretag som t.ex. kommuner upphandlat. I stället för att vara sysslolös med X kr i bidrag så skulle t.ex. personen i stället få X+ i "lön". Den sly som röjs skulle kunna bli råvara till ved eller flis eller förädlas vidare till diesel eller plats. En poäng till är att den som inta kan svenska klarar dessa "jobb" men träffar svennar och kan på så sätt förbättra sin svenska. Många av dessa sysslor kan kanske ses som "skitjobb", ovärdigt som människosyssla? Dessa jobb ska inte vara tvingande utan frivilliga. Den som tar ett sånt här "jobb" får något att göra och dessutom mer i plånboken än enbart bidrag. Men nu tror jag inte att det blir så här i nutid, då det finns för många politiska hinder. Politikerna, bl.a. sossarna, vill i stället satsa på utbildning i ställer för låglönejobb. Men det ena utesluter inte det andra.

  SvaraRadera
 5. Jaha du menar sånt som inte är värt något. Kanske en tjuga i timmen? I USA är minimilönen för personal 7,5 dollar/h innan skatt. 35kr efter skatt och folk svälter nästan ihjäl trots att de är heltidsanställda. Ägarna tjänar miljarder. Det är dit vi vill driva utvecklingen... Det som behövs är givetvis utbildning och att få ut dem i arbetslivet. Inte driva fram slavliknande förhållanden även här.

  SvaraRadera
 6. De "jobb" jag nämnt ovan är avsedda för sysslolösa asylsökande och ska vara frivilliga under den första tiden i vårt land. "Lönen" ska vara i form av ett högre bidrag än annars. Självklart är inte min tanke att de ska vara livet ut. Jag håller med dig om att utbildning är viktigt. Men alla kan inte - eller vill inte - tillgodogöra sig utbildning. Då anser jag att låglönejobb i offentlig regi är ett bra alternativ till livslångt fattigliv som bidragsberoende eller förtidspensionär.

  SvaraRadera
 7. Det är ju just din modell som sätter dessa människor i en livslång fattigdom. Vi har flera exempel på det i relativt rika länder som öppnat för riktiga låglönesektorer för mörkhyade. Dessutom kan en enkelt argumentera för att dessa till stor del luras in i denna sektor samtidigt som utbildning blir dyrare och dyrare. Dessutom vore det förödande för den svenska ekonomin att öppna för en sådan sektor nu iom att räntan ligger på 0% och borde sänkas ytterligare. Transmissionsmekanismerna måste få möjlighet att jobba och skulle motverkas hårt av en sådan policy.

  SvaraRadera
 8. Jag kan bara konstatera att du och jag har olika uppfattning. Slut.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...