22 augusti 2013

Spritfabriken i kyrkan har utökat sortimentet

I den lilla gruvbyn Stråssa i hjärtat av Bergslagen byggdes 1972 en rödmålad träkyrka som döptes till Sankta Annas kyrka. År 2009 bestämde församlingen av avkristna kyrkobyggnaden och lämna den till försäljning. Köpare var två eldsjälar, som startade en spritfabrik i kyrkan som nu i stället blev Sankta Annas Bränneri.

Deras första produkt var "Valkyria Absinthe", en grön alkoholstark kryddryck som är Systembolagets starkaste med sina 68 %. Den belönades med flera medaljer i världsmästerskapen i Absinthe och är alltså en världens bästa absinter. Nu finns även absinten "Wolf" i sortimentet, som fått sitt namn från en svensk hårdrockgrupp.

Det finns även en snaps och två likörer.  Snapsen heter "Yggradsil" och är ett porsbrännvin,  likören heter "Skvadern" och är en örtlikör. Det senaste tillskottet är rabarberlikören "Rhubarbe Elixir" som är gjord av ekologisk jordbrukssprit och rabarber från en gård utanför Lidköping.

Det häftigaste med rabarberlikören är den munblåsta flaskan från Rumänien. Den består av ett runt klot med lång hals och som - när likören är urdrucken - passar som vas för t.ex. en ensam ros.


Dryckerna är inte precis i lågprisklass. De är exklusiva och passar utmärkt som presenter till personer som redan har allt annat.

Gå gärna in på bränneriets webbplats och läs mer: http://www.sankta-anna.com/about.html. Dryckerna finns bara i vissa systembutiker men går att beställa: http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/?searchquery=Sankta+Annas+br%c3%a4nneri&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&filters=searchquery%2c

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...