19 augusti 2013

Kolla så du får upp rätt ESTA-sajt

När man numera ska åka till USA måste man registrera sig hos U.S. Department of Homeland Security, en myndighet som skapades för att bekämpa terrorism m.m. Registreringen gör man på nätet via Electronic System for Travel Authorization, förkortat ESTA.

Man får fylla i personuppgifter, passuppgifter och svara på en del frågor - allt är rätt enkelt. Är man flera som ska resa tillsammans - från 2 till 50 - kan man göra en gruppanmälan.  Sen får man betala 14 USD per person med kreditkort och vänta på svar om några dagar via mejl. Får du ett negativt besked har du sedan möjlighet att söka visum.

Men se upp! Om du googlar in på "ESTA" får du upp en lista med flera ESTA-sajter. De flesta av dessa sajter är kommersiella och vill tjäna pengar på dig och din osäkerhet och/eller okunskap. En del ser mycket officiella ut. På dessa sajter ska du fylla i de uppgifter som krävs men också betala ett mycket högre belopp.

Det är en smart affärsidé att agera mellanhand mellan resenären och myndigheten och samtidigt ta bra betalt för det. En sajt tar 69 USD och en annan 79 USD för det som kostar dig 14 USD om du går till rätt sajt, dvs. den som Department of Homeland Security driver. Här är länken till den sajten, där du även kan välja språkversion (även svenska):
Eftersom en del av "fusksajterna" ser officiella ut ska du leta efter myndighetens logga för ESTA för att vet du att har hamnat rätt. Så här ser den ut:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...