5 december 2011

Svenska soldater dåligt betalda

Jag läser just nu Johanne Hildebrandts reportagebok "Krigare" som handlar om våra soldater i Afghanistan. Mycket intressant bok. Hon var inbäddad journalist och levde med soldaterna där ett halvår. Av våra 500 män och kvinnor i Afghanistan är bara 150 "riktiga" soldater. Resten är stabs-, förråds- och underhållspersonal m.m.

Våra 150 soldater ser döden i vitögat varje dag och de har säkert tvingats döda hundratals talibaner. En handfull soldater har också dödats; många fler har sårats. Medierna rapporterar inte mycket om det som dagligen händer där. Det är lätt att tro att det bara handlar om fridfulla patrulleringsturer bland byarna för att dricka te med byäldsten. Det är faktiskt ett krig som pågår där.

En svensk soldat i Afghanistan har 21 600 kr i grundlön. Med alla tillägg blir det 36 300 kr. En norsk soldat tjänar 64 700 kr med alla tillägg, en dansk dito 52 700 och en finsk 47 100. Däremot kan en svensk överläkare tjäna 120 000 kr i månaden på att gå omkring i säkerhet inne på campen. En överstelöjtnant i staben, som också vistas i campens trygghet, tjänar 76 500 kr i månaden.

De svenskar som riskerar sitt liv har sämst betalt av alla.

PS. Men det räcker inte med det. Försvarsmakten kan inte ens betala ut deras löner i rätt tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...