9 maj 2022

Man kan inte alltid lita på översättningar

Fru Busch har hamnat i blåsväder - igen. Denna gång handlade det om upploppen i påskas i olika städer, bl.a. i min hemstad Örebro. Hon tyckte i en radiointervju att det borde ha varit 100 skadade islamister, dvs. ungefär lika många som de skadade poliserna. Först fick hon skit för att det tolkades som att poliserna borde ha skjutit skarpt på bl.a. de barn och mammor m.fl. som deltog i försöken att döda poliserna.

Närs Radio Sweden i sina sändningar på arabiska. kurdiska och somaliska ersatte ordet islamist med muslim blev hon helt självklart upprörd.

Nu är det ju så att journalister i gemen har sina sympatier åt vänster och de som jobbar i public service-medierna i allmänhet så kan man kanske ana att felöversättningen gjordes med flit. Utan att veta så är  det nog så att de som jobbar på Radio Swedens arabiska redaktion inte är svennar utan är från respektive länder där deras lyssnare finns.

Jag är heller inte säker på att den arabisktalande redaktionspersonalen kan svenska men däremot engelska. Det kan ju vara så att den som översatte från svenska till engelska gjorde ett  fel som översattes korrekt vilket ledde till att felet gick vidare till den övriga språken. 

Felet är ju fatalt. Hoppas att den statliga radions utlandsredaktion går till botten med detta och allra helst låter t.ex. en utomstående ta reda på hur det hände.

Man kan inte alltid lita på översättningar. När jag jobbade som informationsdirektör på (Riks)Skatteverket så anlitade vi professionella översättare när vi bl.a. tog fram översatta utgåvor av den populära broschyren Dags att deklarera.

I någon av de översatta broschyrerna blev det en gång att fel; minns inte vad det var. Det visade sig att översättaren hade formulerat en egen text på något som bara fanns i den svenska skattelagstiftningen. Även detta fel var fatalt men alls icke som de nu aktuella med Ebba Busch.

För att undvika detta såg jag alltid till att anlita ytterligare en översättare som fick i uppgift att kontrollera översättningarna. 

Det kanske vore ett tips till Radio Sweden?




                                                                             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...