2 december 2021

Inte lätt att uppdatera en mentalt störd president

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA publicerar ett nytt kapitel i en "bok utan slut" när USA får en ny president. CIA:s samarbete med varje president och hans administration sedan 1996 har dokumenterats. Eftersom den är en officiell publikation är den inte särskild frispråkig och om kritik framförs är den försiktig och inlindad. Kapitlet som handlar om Trump bryter det mönstret. Med råge!

Det har inte varit lätt att uppdatera och informera en misstänksam, osäker och ofta okoncentrerad Donald Trump. När underrättelsefolket i USA har försökt informera honom har de mött en klart mentalt störd person med narcissistiska och paranoida personlighetsdrag.

Kapitlet om Trump är skrivet av den f.d. underrättelseagenten John Helgerson på uppdrag av CIA.

Det började redan när Trump och hans administration tog över rodret efter Obama. Man sparkade alla anställda som var kvar för att sätta in den nya administration i sitt nya jobb och man kastade allt material som Obama & Co tagit fram som en hjälp åt Trumps folk.

Helgerson konstaterar att trumpfolket hade ingen susning om nånting och de hade nog inte väntat sig att vinna presidentvalet. 

Från början tvivlade Trump på kompetensen hos CIA och andra. Därför ansåg han sig inte behöva de dagliga underrättelseuppdateringarna som varit kutym för alla presidenter sedan 1952. Trump visste alltid bäst, litade på sin magkänsla och struntade i fakta. Han litade bara på sin närmaste (lika okunniga) rådgivare och Fox News.

Som president var Trump även högste befälhavare över USA samlade stridskrafter, vilket var problem i sig då han inte hade någon som helst erfarenhet av varken den statliga administrationen eller försvarsmakten.

Helgerson konstaterar att Trump tyckte det var jobbigt att läsa dokument. Han orkade bara med en halv sida, sen gav han upp. Det var svårt att få hans uppmärksamhet vid en föredragning då han hoppade upp och ned, började prata om något helt annat eller kolla sin mobiltelefon.

Trots att presidenterna normalt fick en 45 minuter lång föredragning av CIA och andra underrättelseorgan varje dag minskade Trump det till en gång i veckan, ofta inte alls.

Trump hamnade på kollisionskurs direkt med CIA vid en högtid för att hedra stupade CIA-agenter. I sitt tal där framhöll han sig själv och sa att journalisterna hade ljugit om hur många som deltagit när han installerades som president. De var de mest oärliga personerna i hela världen! 

Avsikten var sannolikt medveten och syftet var att förnedra CIA och visa vem som bestämde. De organ han ogillade mest var CIA och NSA, som han tydligen fruktade mest.

Rapporter om hur läget var i andra länder som CIA, NSA och USA:s allierade presenterade intresserade honom inte alls. Han ville vid flera tillfällen helt lägga ned NATO! Han litade inte heller på USA:s sedan länge allierade länder. 

När hans mest hängivna beundrare fick frågan: Vem väljer du Ryssland eller USA:s allierade svarade många utan att tveka: Ryssland! Samma svar gav han själv i ett tal 2017.

Bevare oss från honom 2024!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...