25 februari 2017

Bilfödslar sker även i nollåttaområdet

Sollefteåborna gillar inte att landstingen prioriterat bort deras BB. Nu får blivande mödrar åka långt för att föda. Risken för norrländska födslar i bil är överhängande och nu har det skett. Men det händer även i storstäderna och även där kan det ta tid att komma till BB.

BB vid sjukhuset i Sollefteå har stängts, vilket skapat protester. Anledningen är att landstinget måste spara pengar. Gravida får nu åka till Örnsköldsvik för att föda. De som protesterar varnar för att barnen kan komma till världen under färden, vilket kan vara problematiskt. Dessutom är mobiltäckningen längs vägen inte den bästa.

Nu har det skett. Häromdagen föddes ett barn i bil på väg från Graninge utanför Sollefteå till Örnsköldsvik - 14 mil bort. Men det är inte bara i Norrland som barn föds i bil på väg till BB. Det händer överallt i landet - även i nollåttaområdet. Även där kan det ta tid att komma till BB.

Tvingades åka till Södertälje

Sonen och hans familj bor i Odensala i Uppland, norr om Märsta som i sin tur ligger norr om Stockholm. När första barnet var på väg fanns det inte plats på närmaste sjukhus utan modern hänvisades när det var dags till sjukhuset i Södertälje, som ligger nästan åtta mil från Odensala.

För att komma dit måste Stockholm passeras. Utan trafikköer tar det normalt ca en timme och en kvart att köra sträckan Odensala - Södertälje. Vid högtrafik kan det ta mycket, mycket längre. Stillastående köer är inte ovanligt på Essingeleden och Södertäljevägen.

Sen kan vädret i Storstockholm också skapa trafikproblem. Det räcker att en SL-buss vid snö och halka fastnar vid en hållplats så är det kört. Kilometerlånga köer uppstår snabbt och trafiken går i stå.

När sonen och hans gravida kvinna åkte till Södertälje gick det bra. Förlossningen gick också bra och de togs väl om hand där.

Föddes í bilen utanför McDonalds

Men när det var dags för andra barnet var målet Danderyds sjukhus som ligger mycket närmare Odensala.

När de kommit ut på motorvägen vid Märsta ville barnet komma ut och andas frisk luft. "Ungen kommer!" skrek sonhustrun desperat där hon satt i framsätet bredvid vår son som körde så fort han vågade med ena handen på ratten och den andra på mobilen, där han hade kontakt med BB på Danderyd.

Sonen svängde av vid Stora Wäsby och i framsätet på deras lilla Toyota på parkeringsplatsen vid McDonalds kom deras dotter till världen. Det gick bra även den här gången. Vira heter hon och är drygt två år nu.

Detta visar att även de som bor i ett storstadsområde kan ha långt till BB och även tvingas föda barn i bilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...