5 juli 2015

Invandring - intäkter eller kostnader?

Den vänsterorienterade tankesmedjan Arena Ide har publicerat en rapport om invandringen. I den sägs att invandringen till Sverige sedan 1950 och dags dato har gett ett plus till landet på 900 miljarder.

Den stora invandringsvågen på 1960- och 1970-talen var ren arbetskraftsinvandring. Scania åkte till Grekland och Jugoslavien och bussade hit yrkesmän som fick börja bygga bussar och lastbilar första dan i Sverige. Tacka sjutton att det blev plus för landet.

Dagens invandring är mer blandad. En stor del - kanske en majoritet - är o- eller lågutbildade invandrare från Asien och Afrika som det dröjer många år att få i arbete, i en del fall aldrig.

Rapporten sticker inte under stol med det och hävdar trots allt att dagens invandring går med ett litet plus. Allt handlar förstås vilket tidsperspektiv man har. Är man för invandring "en masse" till vårt land så ser man givetvis till att tolka siffrorna "rätt".

Häromdagen kom Riksrevisionen också med en rapport om invandringens kostnader. Där säger man att invandringen till Sverige nästa år kommer att kosta 40 miljarder.

Det är ungefär lika mycket (eller litet) som vårt så kallade försvar kostar.

Jag har sagt det förut här på min blogg. Siffror och statistik är som en gatlykta. Den lyser upp ett begränsat område men är bra att luta sig mot om man är vinglig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...