23 juni 2013

Den närgångne seglaren

Jag och frun har förmånen att ha båtägande kompisar. Vi får medfölja som gastar på deras stora motorbåt, något som vi gjort i stort sett varje sommar sedan ett par decennier tillbaka. Detta år är inget undantag. Första turen ägde rum i början av juni Stockholms vackra skärgård.

En eftermiddag la vi till i en stor vik tillsammans med ett annat båtåkande kompispar. Efter en timme kom en segelbåt in i den stora viken, full av lämpliga tilläggsklippor. Men var tror du segelbåten la sig? Jo, precis reling vid reling med vår kompis båt. Utan att ens säga hej när han kom. En sån där ung barnfamilj i 35-årsåldern som tror sig äga hela världen. Sen kom hans två kompisbåtar och la sig bredvid.

När man ankrar upp i en naturhamn så är det normala att man lägger sig aningen avsides från andra båtar som redan lagt sig i viken. Viss integritet är normen. Men det som den här seglaren gjorde hade vi aldrig varit med om tidigare. Mycket märkligt.

Vi sa inget utan accepterade det som skett. Men vi skakade dock våra huvuden. Till sjöss är alla vänner.






På bilden ser du från vänster våra två motorbåtar och sedan den närgångna seglaren och hans två kompisbåtar.

Att var fritidsbåtsägare blir snårigare för varje år som går. Snaran i form av nya regelverk dras åt mer och mer.

Promillegränsen på 0,2 för båtar större än tio meter eller som kan köras i 15 knop har lett till att flera populära sjökrogar har fått stänga. Kustbevakningen brukar gilla att stoppa båtar som lämnar krogarna på kvällskvisten och tvinga föraren att blåsa. En erfaren sjöbuse med kustskepparbevis som har en båt som är 11 meter och gör 7-8 knop kan inte ta några bärs eller en halv pava vin utan att riskera åka fast för sjöfylleri.

Sen är det från 2015 av miljöskäl förbjudet att tömma toalettanken i vattnet, vilket normalt görs ute på en stor fjärd. Men det blir fortfarande ok att skita eller pissa direkt från båten.

Utöver detta så finns - också av miljöskäl - förbudet för fritidsbåtar att använda effektiv färg, som håller växtligheten borta från skrovet i flera år. I stället ska båtbottnarna målas med mesig färg varje år.

Och nu är lag om att alla ombord alltid måste ha flytväst på sig på förslag. Jag undrar vad som kommer sen?
                                                                                                                                                                                       
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...