22 december 2022

Regeringsbeslut får inte ifrågasättas?

Det är regeringen som beslutat att Försäkringskassan och Svenska kraftnät ska ordna utbetalningen av det försenade elstödet i februari till de ca 4 miljoner privata elkunder som finns i elområde 3 och 4. Hur det blir med företagen är inte klart. 

Det är många som är upprörda (=jävligt förbannade) då regeringen lovade före valet att alla, även företag, skull få sitt elstödsbidrag redan i  november. 

Då jag tyckte det är bättre att Skatteverket skulle få sköta utbetalningen genom att använda de 7,5  miljoner  deklaranters bankkonton, som verket har registrerade i sitt skattekontosystem mejlade, jag till Ebba Busch och föreslog henne det. Som energiminister är hon ansvarig.

Det var för drygt en vecka sedan. Givetvis inget svar. 

Då jag ville veta om Skatteverket varit involverat och tillfrågats om detta mejlade jag till Katrin Westling Palm, som är verkets generaldirektör (kallad KWP, som uttalas som barnens antibiotika Kåvepenin utan sista stavelsen). 

Hon var avdelningschef på verket och sedan även överdirektör när jag jobbade där. Hon lämnade verket 2009 och blev chef för den då nyinrättade Pensionsmyndigheten fram till 2017 då hon återvände som chef för Skatteverket.

Hennes svar på min fråga var mycket försiktigt och löd så här: "Som Du vet är det inte möjligt för mig att berätta något från de underhandsdelningar/beredningar som vi myndigheter har med regeringen. De remissvar som vi lämnat i frågan om elstödet har handlat om stödets konstruktion inte vilken myndighet som ska hantera stödet."

Jag ställde då två hypotetiska följdfrågor: Om regeringen bad dig lämna över en fil med uppgifter om kontonummer till Försäkringskassan, vad skulle du svara då? Vad hindrar dig att på eget initiativ erbjuda kassan uppgifter om kontona?

Givetvis svarade hon inte. Elstödet är ju politiskt känsligt. Som lydig myndighetschef skulle hon aldrig kritisera regeringen och sätta dom på pottkanten om hon vill ha jobbet kvar. 

Dessutom vet hon mycket väl vilken filur jag är, som bloggar, skriver till tidningar m.m. 

Jag kontaktade även Svenska kraftnät och frågade varför man inte såg till att Skatteverket fick uppdraget att sköta utbetalningen? Jag fick ett liknande svar som gick ut  på att det var regeringen som beslutat och att man inte kan styra regeringen.

Men hur rimmar det med "självständiga myndigheter" som ska ha medborgarnas bästa för ögonen?

Jag har inte hört någon vettig människa som inte tyckt att Skatteverket borde få sköta utbetalningen via sina kontouppgifter. 

Om jag ska bli riktigt konspiratorisk är det kanske så att man inte vill hjälpa regeringen utan hoppas att det ska gå åt pipan med utbetalningen? (Nej, det tror jag inte.)

PS. Vet du vad KWP och Magdalena Andersson har gemensamt? Jo, båda har varit överdirektörer på Skatteverket. Magda efterträdde KWP när hon blev chef för Pensionsmyndigheten. Dessutom tycker ingen av dem att  det är viktigt se bakåt och fira det som varit. 

När Skatteverket fyllde 40 år sa jag till Magda att det borde firas. "Varför då?" blev hennes svar. När verket hade funnits i 50 år skrev jag till KWP som var verkets chef och föreslog att det skulle firas. Hon svarade inte alls.

Det kanske är typiskt kvinnligt att strunta i sin historia? När verket hade män som chefer firades det både när verket fyllde 25 och 30 år. 

Tiderna förändras. I detta avseende var det bättre förr.




 

1 kommentar:

  1. Nu har de lyssnat på dig, eller så har du bara fått rätt. Uppdraget för utbetalning till företag föreslås gå till Skatteverket. "I förordningen föreslås att Skatteverket ska vara handläggande myndighet
    för elstödet till företag. Det kan förutses att det kommer att vara ett mycket
    stort antal företag som kommer att vilja utnyttja elstödet. Det är dessutom
    fråga om mycket stora belopp som kan komma att betalas ut. För att
    säkerställa en effektiv, snabb och rättssäker handläggning av ansökningarna
    om stöd bör den handläggande myndigheten ha vana att handlägga ett stort
    antal ärenden på kort tid. Skatteverket är den myndighet som har bäst
    förutsättningar att klara av denna uppgift på den korta tid som står till buds."
    https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2023/02/forslag-till-forordning-om-elstod-till-foretag/

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...