6 november 2022

Alla generationer har haft något att oroa sig för

Ibland är det skönt att man är så gammal som man är och bara har ett fåtal år kvar att leva. I alla fall statistiskt sett. Men man vet ju inte. Man kanske hålls vid liv ett par decennier eller mer? Trump, Putin, klimatet, pandemier och den egna hälsan är sånt som oroar nu för tiden. Alla generationer före oss har också haft sina "orosmoln". Ingen slipper undan. Var tid har sin plåga.

Tidigare generationer har haft svält, missväxt, pest, kolera, TBC, dö i krig, häxprocess, godtycklig rättskipning, religiöst förtryck, vidskepelse, arbetslöshet m.m. att oroa sig för. 

Plus mycket annat. "Orosmolnen" varierar under hela livet dessutom.

När jag var tonåring oroade jag mig för om jag skulle få nån tjej, hur det skulle bli att göra lumpen plus mycket annat. Jag tog ut allt elände i förskott. Sen visade det sig att jag nästan alltid oroat mig i onödan. 

Några år senare var det hotet från Sovjetunionen och om det skulle bli kärnvapenkrig som hängde över mig  som "orosmoln". (Min dotter har förbjudit mig att prata om dagens hot så hennes barn, dvs. mina barnbarn, hör det. Hon har ännu inte förlåtit mig att jag med mitt prat om Sovjet och krig förmörkade hennes barndom.)

Det finns mycket att oroa sig för just nu. Vad händer i USA om republikanerna tar makten i både senaten och representanthuset? Och när Trump väljs till president igen om två år?

Dåren Donald sätter sig själv främst och därefter kanske USA. Han struntar i att stötta Ukraina, han inleder rättsprocess mot Biden och andra demokrater, han tar USA ur Nato. 

Han säljer kärnvapenteknik till prinsen i Saudiarabien och får personligen miljarder under bordet. Plus mycket annat elände.

Psykopaten Putin då? Tack vare uteblivet stöd till Ukraina - inte bara från USA utan även Tyskland m.fl. som inte vill frysa i vinter - så sluts "fred" med Trump som medlare. Halva Ukraina blir en del av Putinland.

Putin blir hjälte hemmavid och riktar om något år blicken (och kanonerna) mot Baltikum och Finland och kanske Polen.

Klimatförändringen rullar vidare. 1,5-procentsmålet når vi inte. Isar smälter, haven stiger, naturkatastroferna blir legio. Kallt eller varmt, torrt eller vått. Skogsbränder året runt. Permafrosten smälter.

Måste det bli så här? Om jag blir positiv (dvs. naiv) kan det i stället bli så här. Vi kan börja med USA. 

Demokraterna lyckas behålla makten i kongressen, i alla fall i ena delen. Inför presidentvalet 2024 har republikanen Liz Cheney startat ett "republikanskt" parti och lyckats få ett par procent av rösterna.

Biden ställer inte upp utan demokraterna har lyft fram en hittills tämligen okänd senator som sin kandidat. Tack vare honom och Cheneys procent så vinner demokraterna med så stor majoritet att inte ens Trump kan påstå att valet är fusk.

Putins krig har fått honom att inse att han inte kan vinna i Ukraina. Han popularitet har nått botten hos Ivan och Olga. Allt fler ryssar vill ha slut på kriget och Putin är inte sämre psykopat än att han inser att han kan bli poppis igen om han avslutar sin "militära operation". 

Han gör det och framstår som en "fredsfurste" och får (nästan) Nobels fredspris.

Klimatet då? Tja, där kan vi bara hoppas att domedagsprofeterna har haft fel i sina profetior. Klimatet har alltid förändrats över jorden och den förändring som väntar får inte de konsekvenser som förutspåtts.

Vad tror du själv? Om Trump, Putin och klimatet. Är min oro obefogad?

1 kommentar:

  1. Många svenska politiker och journalister överskattar Sveriges betydelse. Man får höra att budgeten inte är bra för klimatet och att vi måste göra mycket mer för att rädda den här planeten. Sanningen är att Sveriges utsläpp kan mätas i promille av världens utsläpp samtidigt som världens största utsläppsland Kina kommer att öka sina utsläpp i många år framöver. Var finns proportionerna? J.L.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...