29 september 2019

Varför ska man ändra människan?

Ungdomarna i Centern drev på partistämman igenom ett förbud mot omskärelse på gossar. Nu krävs det förstås riksdagsmajoritet för att det ska bli verklighet. Att skära om små gossar görs på både judar och muslimer. Det är en viktig del av deras religioner och de har protesterat högljutt. Intressant att det finns i alla fall något som förenar dessa religiösa utövare.

För judarna är detta vad dopet är för de kristna och har förekommit i flera tusen år. Därför sker det när gossarna bara är några dar gamla. Muslimerna däremot är inte lika rabiata utan där är det inte ett krav enligt Koranen. Vi omskärelsen avlägsnas delar av eller hela förhuden på penis.

Syftet sägs ha varit av hygieniska skäl och att minska den sexuella lusten, framför allt onani. I USA är det många, oavsett religion, som är omskurna och mer än hälften av alla nyfödda skärs om. I hela världen räknar man med att en tredjedel av alla män är omskurna.

När man tar till kniven och misshandlar flickebarns könsdelar kallas det stympning och är förbjudet i Sverige.

Sen finns det både helt vanliga män och kvinnor som inte är nöjda med utseendet på sina könsdelar och försöker förändra dem på olika sätt. För kvinnorna är det kirurgiska ingrepp för att t.ex. ändra blygdläpparnas utseende.

För männen handlar det om att på olika sätt få en större snopp, oftast med hjälp av olika (verkningslösa) piller och huskurer, som kostar skjortan.

För att återgå till religionerna och omskärelsen så är det märkligt, tycker jag. Gud skapade ju människan till sin egen avbild och skapelsens krona. Då måste den väl vara perfekt. Varför ska man då ändra på något som Gud har skapat?

2 kommentarer:

  1. Det är en mänsklig rättighet för barn att slippa bli utsatta för övergrepp av vuxna. Vad gör BRIS? J.L.

    SvaraRadera
  2. Apropå omskärelse: en del förfasar sig över att man gör ingrepp i en PERFEKT liten kropp. Grundtanken är att barnet föds fullkomligt för att sedan gradvis skavas sönder av livet. Vid livets slut finns inte mycket kvar av den perfekta bebis du en gång föddes till. Med den människosynen är det inte konstigt hur svensken behandlar sina skolbarn, tonåringar, föräldrar, farföräldrar - ja, alla sina medmänniskor.

    Den judiska synen på människan är diametralt motsatt. Det lilla barnet är fantastiskt men långt ifrån fullkomligt. Omskärelsen är en symbol för detta. Omskärelsen gör barnet litet fullkomligare, och varje dag i sitt liv ska det sedan sträva mot att bli alltmer fullkomligt. Vi börjar på max och sedan ökar vi mot högre fullkomlighet.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...