29 september 2019

Flexicar - idéskiss till en utbyggbar modulbil

Dagens bilar - som t.ex. suvar, kombi - är stora och bränslekrävande. Men det är sällan de är fullastade med folk och bagage. Därför har jag en idé till flexibel personbil, som kan byggas ut allt eftersom det behövs. Grunden är att den är delad i tre delar.


Det blåa och det gröna.
Den första delen (blå, se bilden) har fyra hjul. I den finns motorerna samt förarutrymmet plus en passagerarplats. Endast ett pyttelitet bagageutrymme (grönt) längst bak , som går att koppla loss.

Det är givetvis en laddhybrid med en elmotor som primär drivkälla, kompletterad med en liten traditionell bensinmotor. Enbart framhjulsdrift. Tanken är att den här bildelen ska användas för resor till och från jobbet och andra korta resor för max två personer med minimalt bagage.  Detta är grundmodulen.

Det röda. När man ska köra ungar till och från träningen - eller göra en liten dagsutflykt med hela familjen - kopplar man på ytterligare en bildel (den röda). Man tar först bort förardelens bakre (gröna) del och kopplar på modul 2 och sedan sätter man dit förardelens bakdel. Nu har man fått en större bil.

Det gula. När hela familjen ska på semester eller till sommarhuset och behöver ta med mer bagage kopplar man på en större bagagedel. Man kan ju även koppla på bagagedelen direkt på förardelen, dvs. den första modulen.

Det bruna och orangea. Den här flexibla bilen kan byggas ut med en eller flera mellandelar och på så sätt bli en "limousine" eller en liten minibuss, som kan köra fotbollslaget till träningsmatcherna. Man kan även koppla på ett litet flak - med eller utan överbyggnad. Det kan även finnas en liten husvagnsdel.




Sannolikt köper man förardelen och hyr de övriga delarna vid behov. Då får man även praktiskt hjälp att koppla på ytterligare delar.

Varsågod, jag bjuder på idén!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...