19 december 2018

Viktiga fakta saknas ibland


När jag någon enstaka gång läser en artikel på sportsidorna i min dagliga morgontidning slås jag av den faktablindhet som skribenterna ofta visar i sina texter. Det är ofta man glömmer att inledningsvis berätta vilken sport eller idrott texten handlar om. De är så inne i sin sport att de glömmer att det finns läsare som inte är lika insatta i ämnet. Nu har samma sak hänt i en nyhetsartikel. 

Häromdan fanns ovanstående lilla TT-notis i Svenska Dagbladet. Det var ju intressant att veta att den M-budget som vann riksdagens gehör innebär att en "myndighet" läggs. Men ingenstans i texten står vilken myndighet det handlar om.

Nu råkade jag veta att det är Jämställdhetsmyndigheten som moderaterna vill lägga ned, trots att den bara funnits något år. För den som inte följt med i debatten blir den lilla artikeln svårbegriplig då läsaren inte får veta vilken statlig myndighet som avses.

Dels borde reportern i fråga ha talat om inledningsvis i sin text. Nu när så inte skett borde redigeraren eller rubriksättaren gjort det.

Detta lilla olycksfall i arbetet beror säkert på det uppskruvade tempot i arbetslivet generellt sett och på en tidningsredaktion i synnerhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...