5 juli 2018

Det går sakta utför för Skatteverket

Förra veckan presenterade Kantar Sifo årets mätning av folkets förtroende för 39 av landets 448 statliga myndigheter. I botten hamnar som vanligt Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Skatteverket ligger fortfarande bland de tio i topp. Men årets placering är åtta, jämfört med 2014 då verket låg på bronsplats. Det går utför. Trenden är tydlig.

Skatteverket (SKV) är en av de populäraste myndigheterna, något som kamraterna på Försäkringkassan inte kan smälta. "Vi som ger ut pengar ligger i botten men ni som tar in pengar ligger i toppen", säger man och suckar.

I andra länder brukar deras skattemyndigheter inte vara så uppskattade som den hos oss.

Anledningen till detta är ett mycket långvarigt arbete med förenklingar och förbättrad service. Men trenden är tydlig. SKV tappar sakta men säkert i förtroende m.m. Det är allvarligt och borde bli en väckande klocka för verkets nya ledning.

Sämre placering i år

I året förtroendemätning ligger SKV på en åttondeplats men för fyra år sedan låg verket trea bland myndigheterna. Andra har gått om. Trenden har varit tydlig hela 2000-talet, se mitt blogginlägg den 7 mars 2014.

Vad kan resan utför bero på? Jag tror mycket handlar om verkets ledning. Ingemar Hansson var verkets tidigare chef 2010-17, men fick sparken. Det har säkert påverkat folks uppfattning om myndigheten.

Ledningens ansvar är stort

Sen har Hansson varit en riktig pettimetter som lagt sig i minsta detalj, något som inte uppskattats av medarbetarna. Hans intresse för service till de skattebetalande medborgarna har i stort sett varit obefintligt. Hur ledningen agerar och vilka budskap den sänder ut påverkar medarbetarna och deras arbete.

I praktiken kan detta vara orsak till att många medborgare upplevt att det numera tar längre tid att få svar från SKV, jämfört med tidigare. Jag hoppas att den nya ledningen tar tag i förtroendefrågan m.m. och bryter trenden.

För mig som ägnat hela mitt yrkesliv åt Skatteverket och jobbat för att förbättra verkets anseende - och till stor del lyckats med det - känns det extra tråkigt att se den gradvisa försämringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...