24 april 2018

Statliga bordeller i Sverige?

Att sälja sex och sin kropp har kallats "världens äldsta yrke" och är fullt lagligt i bl.a. Tyskland och Nederländerna. I Sverige är det inte direkt förbjudet, men indirekt. Här är det förbjudet att utnyttja en prostituerad, men inte av vara det. Uppenbarligen finns det ett behov för prostitutionen finns även här och är kopplad till droger, trafficking och annan brottslighet.

För drygt femtio år sedan var jag i Hamburg och tittade på damerna som satt i skyltfönstren på Herbertstrasse. Jag har sedan vid andra besök i Tyskland utifrån sett flera horhus i andra städer. Ett av dem var ett trevåningshus längs en järnvägslinje där kvinnorna exponerade sig i fönstren för dem som satt i de förbipasserande tågen.

Amsterdam är känt för två saker. Tulpaner och "Red Light District" där flera hundra unga tjejer säljer sex helt lagligt och under kontrollerade former. Ett tittbesök i horkvarteren mitt i centrala Amsterdam är ett måste för alla turister. Jag var nyligen där (och tittade).

Ensamma sjömanshustrur med röda lyktor

Att området heter "Red Light District" har följande förklaring, enligt den guide som visade oss stadens kanaler. Nederländerna var en stor sjöfararnation under tidigare århundranden och sjömännen var borta länge, kanske flera år. Många av dem kom aldrig tillbaka.

Kvar hemma var deras kvinnor som måste hitta ett sätt att försörja sig. Det blev för många att sälja sin kropp. För att visa att de var ensamma och villiga kvinnor satte de upp en röd lykta i fönstret, som signal till de presumtiva kunderna.

Sant eller falkt, vet inte. Det finns horområden i andra städer som också kallas "Red Light District".

Uppmärksammat prästförslag

En f.d. arbetskamrat till mig som även var präst i Svenska kyrkan skrev för många år sedan en  debattartikel i en av kvällstidningarna. Han föreslog nämligen att Sverige borde ha statliga bordeller. Den väckte enormt stor uppmärksamhet. Hur fasicken kunde en präst föreslå något sådant?

När jag träffade honom för ett tag sedan frågade jag varför han skrev artikeln. Han berättade då att hans fru hade jobbat med funktionshindrade personer och sett hur deras otillfredsställda helt naturliga sexuella behov var ett stort problem för dem.

Därför föreslog han att staten borde ordna bordeller under kontrollerade former för att bl.a. hjälpa dem.

Ensamma unga afrikanska män

Det finns numera även andra som har svårt att få naturligt utlopp för sin sexuella frustration. Jag tänker då på de många unga män som kommit till vårt land som asylsökande av olika skäl, oftast från länder utanför Europa. De kommer från en kultur, helt annorlunda än vår och har en annan syn på kvinnor.

Om även vi - likt Tyskland och Nederländerna - hade bordeller under kontrollerade former skulle sannolikt en del av traffickingen och gruppvåldtäkterna minska eller kanske helt försvinna?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...