3 september 2017

Varför behöver panschisar en sparad slant?

Vad ska man med pengar till när man är gammal? Är det inte bättre att ge bort det man har till barnen (om man nu har några) och eventuella barnbarn. De behöver dem bättre när de är i aktiv ålder med stora utgifter än en gammal panschis som inte orkar göra så mycket.

För fler år sedan var det - tror jag - en finansminister som tyckte att alla borde ha en sparad slant, minst motsvarande en årslön. Detta som en buffert inför oväntade utgifter.

Vilka oväntade utgifter kan man möta när man är panschis sedan länge, bor skuldfritt och har en bil som räcker återstoden av livet samt har små utgifter i övrigt och tröttnat på att resa utomlands?

Tja, bor man i egen kåk kanske taket börjat läcka och måste läggas om. Man kan somna vid ratten och köra av vägen. Resultatet blir en kvaddad bil och man måste skaffa en ny (eller en bättre begagnad) som ersättning.

Man kan bli sjuk

Men man kan ju bli sjuk och måste opereras. Vi har ju så bra sjukvård i Sverige, säger kanske du som är vän av ordning. Jodå, vår sjukvård är bra, av toppklass. Men köerna till den är långa och mycket längre hos oss än i motsvarande utvecklade länder i Europa.

För en tid sedan visade statstelevisionens nyhetsprogram ett inslag om en man som fått diagnosen allvarlig prostatacancer. Han fick vänta drygt ett halvår på operation med de kval som det innebar. Inte kul.

För att i stället kunna få prostatan bortopererade utan lång kötid kan man alltid betala kalaset ut egen ficka. Då behöver man ha en rejäl slant på sparbanksboken! Minst ett par hundratusen, sa jag. Nä, sa min kompis.

Vad kostar en operation?

Han menade att det bara tar ett par timmar för en läkare att ta bort prostatan och med en timtaxa på några tusen kunde det inte kosta mer än max 10-15 000 kr, menade han. Jag höll inte med. Alla overheadkostnader då ? Som sköterskor, utrustning, röntgen, för- och eftervård m.m.

Jag kontaktade därför ett privat sjukhus och frågade. Svaret blev 150 000 kr för ta bort prostatan. Om även lymfkörtlar måste bort blir kostnaden 190 000 kr. Väntetiden var 1-2 veckor.

Dröjande offentlig vård

Det är ju för jävligt att den offentliga sjukvården har så långa kötider. Så trots att man varit skötsam skattebetalare under hela sitt yrkesliv och levererat många miljoner i skatt kan man inte räkna med att i vettig tid få den vård man vill ha när det väl krävs.

Därför kan det vara bra att ha en slant kvar.

PS. Jaja, jag vet att många panschisr har skral ekonomi och inte har någon buffert alls. De senaste siffrorna visar att ca 17 % av alla svenskar över 65 år lever under gränsen för fattigdomsrisk. Det är en högre siffra än i våra nordiska grannländer. Suck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...