20 september 2017

Kronisk D-vitaminbrist är allvarligt

Då och då får vi höra att vi behöver extra av det mesta och i dyr pillerform för att leva vidare eller för att slippa värk. Så kallade naturmediciner rekommenderas liksom extra intag av vitaminer. D-vitamin får vi från solen men under det mörka halvåret kan vi behöva ett tillskott i form av piller. Den som är mörkhyad tar inte upp solens D-vitaminer lika bra som vi som är vithudade.


Så fort man blivit panschis måste man ha piller! Läkarna är pigga på att förskriva piller till oss. Det är få av mina panschispolare som inte käkar piller. Själv tar jag tre olika varje dag. Det gjorde jag inte för tio år sen.

Men förutom de som doktorn förser oss med rekommenderas vi på olika håll att ta ännu fler piller. Har vi ont nånstans så ska vi käka naturmediciner av olika slag. Eller vitaminpiller, då vi tydligen inte får rätt mängd vitaminer via vår dagliga vanliga kost. Nu behöver vi även extra D-vitaminer.

Därför behöver vi D-vitamin

Normalt förser solen oss med D-vitamin, men inte under hösten och vintern. Solen lyser bara 3-4 månader om året då vi nås av UVB-strålarna som ger oss D-vitaminer. Vi kan behöva ett extra tillskott av D-vitamin under den mörka årstiden.

D-vitamin är nödvändigt för ett väl fungerande immunförsvar. D-vitaminbrist kan ge upphov till värk, muskelsvaghet och annat elände. Bristen på D är nämligen överrepresenterat vid MS, Alzheimerdemens, Parkinsons sjukdom och barndiabetes.

Mörkhyade behöver dubbelt solljus

Nivåerna hos barn följer deras etniska ursprung. De lägsta nivåerna fanns hos personer med rötter i Afrika och Mellanöstern. Mörk hy hämmar bildningen av D-vitamin avsevärt.

I Sverige har i en stor undersökning svår brist på D-vitamin uppmätts hos över 90 % av gravida kvinnor födda i Somalia. Många led också av svår muskelförsvagning så att de inte kunde resa sig från huksittande. Forskare tror att det beror på D-vitaminbrist.

Forskning här i Norden visar att ansiktet, armarna och händerna (som utgör en fjärdedel av kroppsytan) hos en ljushyllt person borde utsättas för starkt solljus 6-8 minuter åt gången 2-3 gånger i veckan för att få en viss dos D-vitamin. Den som är mörkhyad måste vistas i solen dubbelt så lång tid för att få samma mängd D-vitamin.

Gratis D-vitaminpiller?

Många av våra mörkhyade kvinnliga nysvenskar med rötter i Afrika och Mellanöstern brukar året om gå klädda i svarta heltäckande kläder som effektivt döljer huden och ofta även ansiktet. Genom att deras hud hindras från solljuset riskerar de att få allvarliga och obotliga sjukdomar.

För att undvika detta finns två vägar att gå. Den ena är att förbjuda klädsel som hindrar solen att nå huden. Det andra är att frikostigt förse dem med gratis D-vitaminpiller i stora doser.

Vilket alternativ tror ni våra politiker skulle välja?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...