28 juli 2016

Viktigt värna interna frifräsare

Teknikföretaget Ericsson går inte så bra längre. Det har funnits i mer än 130 år. En av företagets  största framgångar var telefonväxeln AXE som blev en formidabel kassako.

Men den togs inte fram på "order" av ledningen utan ti!l största delen tack vare hängivet arbete "vid sidan av" av företagets ingenjörer, så kallat "skunk work".

I år är det 20 år sedan dåvarande Riksskatteverket (RSV) (numera Skatteverkets huvudkontor) tog fram och sjösatte verkets webbplats. Det skedde av ett gäng hängivna medarbetare som gjorde det i hårt motstånd och med obefintligt stöd från verkets ledning. En klar parallell till Ericssons ingenjörer och AXE-växeln.

I december 1996 lyckades gänget på RSV köra igång i en teknisk miljö som avvek från det av ledningen påbjudna universalverktyget Lotus Notes som då var lösningen på allt it-anknutet inom verket. Skepticismen hos ledningen var så stor att webbplatsen bara fick bli en försöksverksamhet. Och det var den i flera år framöver.

Webbplatsen blev en stor framgång hos användarna utanför verket och blev grunden för den digitalisering som är en del av verkets framgång. Webbplatsen är en av förklaringarna till att svenska folket placerar verket i toppen bland landets myndigheter.

När webbplatsen fyllde tio år 2006 "firades" det med ett litet seminarium. Man tog även fram en speciell jubileumslogga och tryckte upp t-shirts till de som var med och till de som varit med under resan i motvinden.

I år är det alltså 20 år sedan webbplatsen sattes i drift. Jag tror inte att Skatteverket kommer att uppmärksamma det. Synd, tycker jag. Att minnas sin historia är viktigt för framtiden. Det gäller inte bara länder och människor utan även organisationer, företag och myndigheter.

PS. Här nedan ser du t-shirten vi tog fram för tio år sedan. Läs även kommentaren jag fått. Intressant.


1 kommentar:

  1. Hej Björn. Bra skrivet. Slickar tacksamt i mig i tillämpliga delar. Minns den tiden med glädje,inte minst för den succé vi skapade till nytta för privatpersoner och företag. Men även förtrytelse. I brist på förståelse och resurser jobbade jag vissa veckor uppemot 90 timmar. Ledningens tack blev sedermera noll kronor i löneökning och hot om avsked. Kul chefer...
    Och inte har det blivit bättte.Skulle bli oerhört överraskad om nuvarande lättviktiga och historielösa VL ens skulle tänka tanken på att uppmärksamma 20-årsjubiléet. De lät verkets 40-årsjubiléum passera obemärkt. Minns att vi träffade Magdalena A på en jullunch och du frågade om planer för firande. Hon svarade: Varför ska vi fira sånt?? Sic! Mitt förtroende för ledningen är lägre än för en 15-kronorssedel!

    Vi får nog fortsätta som nostalgiker i vår ensamhet. Men, det inte oss det är fel på...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...