11 december 2015

Skogen - tre flugor i en smäll

Sverige är ett skogrikt land. När man åker från norra Svealand och uppåt är det i stort sett bara skog. Mil efter mil. Dessutom är den tät till tusen. Det är en enorm naturresurs som skulle kunna nyttjas mycket bättre.

För att hindra den globala uppvärmningen måste ökningen av medeltemperaturen förhindras så mycket det går. Orsaken till värmen är den utsläppta koldioxiden. Görs inget räknar SMHI med att temperaturen i Norrland kommer att stiga med 5-6 grader till nästa sekelskifte. Det skulle innebära att de flesta skidanläggningar norröver fick slå igen. Trädgränsen flyttas uppåt fjällen. Faunan och floran förändras. Med mera, med mera.

Vi behöver energi. Eftersom användningen av fossila bränslen som olja och kol är den stora boven till den ökande koldioxiden måste vi få andra energikällor. Kärnkraften vill många ha bort. Vattenkraften kan inte byggas ut. De stora outbyggda älvar vi har vill man ha orörda. Små vattenkraftverk brukar hota några rara vattensalamandrar och får miljömupparna att gå i spinn. Sol- och vindkraftverk då? Jovisst, men de är dyra att bygga. Och ofta är det mulet och vindstilla. Kvar är biobränslet, dvs. vår skogsråvara, som finns i massor och är förnybar. Här har vi den första "flugan".

Skog som växer tar upp koldioxid. Skog som slutat växa gör det inte. Alltså är det bra från miljösynpunkt att avverka skog och låta ny växa upp. Här kommer den andra "flugan".

Vi har brist på sysselsättning för våra nya svenskar som i tiotusentals sitter sysslolösa på boenden i skogrik glesbygd. De behöver enkla jobb som man kan utföra utan djupa svenskkunskaper och högskoleutbildning. Ge dem en såg och yxa och skicka ut dem i skogen. Fysisk aktivitet och frisk luft. Kan det bli bättre? Här är den tredje "flugan".

Vad väntar våra beslutsfattare på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...