5 december 2015

Det är blåsigt högre upp

Vi har många stora myndigheter i Sverige som har hela landet som sitt verksamhetsområde. Det har varit en trend i många år att göra flera mindre likadana myndigheter till bara en enda. Skatteverket är ett exempel i mängden.

När en annan stor statlig verksamhet i landet som bestod av många mindre myndigheter skulle läggas samman till en enda rikstäckande tillsattes som brukligt en kommission, som fick i uppdrag att ordna allt praktiskt. Kommissionen hade en ordförande som slet hårt för att få allt att funka. Alla trodde att ordföranden skulle bli den nya myndighetens chef, eftersom det har varit brukligt tidigare.

Dagen innan regeringen en torsdag skulle fatta beslut om vem som skulle bli nya myndighetens chef blev kommissionens ordförande uppringd av ansvarigt statsråd som sa: "I morgon tar vi beslut om vem som ska bli chef. Och det blir inte du." Klick, sa det sedan när ministern avslutade telefonsamtalet. Kort och koncis information, inget socialt småprat och inga förklaringar.

Regeringen utsåg en chef för en annan myndighet (med rätt partifärg?)  som chef för den nya myndigheten. Så kan det gå till. Ju högre upp man är, desto tuffare och blåsigare är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...