1 november 2023

Trump blir mer och mer galen medan rättmaskineriet rullar på i sakta mak

Donald Trump verkar totalt galen när han pratar. Han saknar elementär kunskap om det mesta och fäller det ena felaktiga påståendet efter det andra. Hans trogna som fortsätter att stödja honom tvekar inte. De tror på allt han säger. Samtidigt rullar rättsmaskineriet vidare. Flera åtal hotar honom men hinner de avgöras innan han blir vald? Som president lär han kunna benåda sig själv och även styra landet från en fängelsecell.

Inför primärvalet i New Hampshire jämförde han sig med Nelson Mandela, som också - enligt honom - var förföljd av åklagare och blev fängslad på på grund av politiska skäl. 

Men jämförelsen med Mandela slutade inte där. Då Mandela fått ett Nobelpris ansåg han att även han borde få ett. 

Sedan berättade han om en upptäckt han gjort. "US" är förkortningen för "United States" och samma två bokstäver står för "oss" (dvs. "us" på engelska). "Jag kom nyss på det", förklarade han och menade att det var genialiskt och måste ha en djupare mening.

Hans slogan i New Hampshire var (fritt översatt) "Rösta på Trump så löser sig alla dina problem". I själva verket så borde den vara "Rösta på mig så löser sig alla mina problem. Donald Trump".

Han berömde den ungerske premiärministern Victor Orban och sa att "Den turkiske ledaren Orban är en av världens starkaste ledare!"

Republikaner säger att Biden är för gammal och pekar på att han snubblar och ibland säger konstigheter. Att det är lätt att säga fel när man är gammal vet jag själv av egen erfarenhet. Det drabbar  på sikt alla. Men i Trumps fall handlar det om ointresse och okunskap.

Okunskapen hos Trump visar sig jämt när han öppnar munnen. Han har även lovat att "vi ska hindra immigranter som inte gillar vår religion att ta sig in till USA". Att en av hörnpelarna i den amerikanska konstitutionen är religionsfrihet och frånvaro av en statsreligion känner han inte till.

Ett annat famöst uttalande i mängden är när han sa "Min fastighet Mar-a-Lago i Florida är förmodligen  världens dyraste!"

Suck, säger jag bara. Han är republikanernas huvudkandidat och pengarna strömmar in till hans kommande valkampanj. Jag begriper inte att USA med över 330 miljoner invånare inte kan få fram en frisk presidentkandidat utan att denne mentalsjuke lögnare åter ska kunna ta plats i Vita Huset?

Men om de åtal och kommande rättegångar som väntar honom kan stoppa honom så kanske vi slipper honom som president.

Det går trögt och risken finns att han hinner bli vald innan han hamnar i fängelse. Ett plus är dock att flera av hans tidigare kumpaner valt honom ryggen. De ställer upp och vittnar till hans nackdel mot att de själva kan påräkna en mildare påföljd eller slipper straff helt.

Justitiedepartementet har givit Mark Meadows som var Trumps stabschef i Vita Huset full immunitet mot att han vittnar mot honom. Det är få som får den möjligheten men Meadows är ett nyckelvittne som vet mycket.

När en tung spelare släpper lojaliteten mot sin ledare kan flera följa efter. Till sist står kejsaren helt naken.

Även flera av Trumps advokater, bland dem Sidney Powell, har också vänt honom ryggen. De ska vittna mot honom för att själva försöka rädda sig från det sjunkande skepp som Trumps organisation och gamla administration mer och mer börjar likna.

Trump  & Co försöker förminska deras roll och betydelse. Sidney Powell var aldrig hans advokat. Mark Meadows var inte anställd utan bara en volontär, som jobbade gratis. Hans utrikespolitiske rådgivare Georges Papadopoulus var bara en "coffee boy".

Vi får hoppas att rättvisan och de goda krafterna segrar i de juridiska strider som väntar. Om så inte sker... 

Jag vågar inte tänka tanken, än mindre skriva något.


 

 

 

När hans åtal och de många olika åtalspunkterna kommer på tal säger han bara "Vi gjorde inga fel. Allt är bara Bidens påhitt!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...