28 augusti 2021

Sätt stopp för det invasiva gullriset!

 

Vår svenska flora med ängsblommor är i fara. Hotet kommer från invasiva trädgårdsväxter som rymt och förökat sig i hundratusentals och spritt sig över landet. De tränger ut andra blommor och växter som vi tar för självklara. På försommaren är det blomsterlupinen och på förhösten är det kanadensiskt gullris som visar upp sig överallt. Båda är vackra, men ack så farliga. Det är en stor skam att inte Naturvårdsverket klassat dem som invasiva på riktigt!

Jag har under flera år bråkat med Naturvårdsverket angående blomsterlupinen. 

Den kampen har inte lett till något riktigt konkret, bortsett från att vi nu får lämna invasiva växter som brännbara hushållssopor utan kostnad på våra återvinningscentraler. Alltid något,

Men fortfarande är den inte klassad fullt ut som invasiv och inte heller upptagen varken på EU:s eller vår svenska lista över invasiva arter. Det är en stor skam. Utredning pågår, säger man. 

Vad är det som ska utredas? Samtidigt som dagarna och åren går sprider den sig i rekordfart.  Nu är det kört, den går inte att hejda.



Likadant är det med det kanadensiska gulllriset. Det är en känd trädgårdsväxt som också spritt sig, men ännu inte i samma omfattning som blomsterlupinen.

På vår släktgård i Bergslagen har jag i princip utrotat blomsterlupinen genom att i flera år hindrat den från att gå i blom och sätta frön.

I år tog jag bort gullriset, som vi haft i många år i vår trädgård. Men nu hade enstaka exemplar spritt sig och fanns vid åkerkanten och vid ett kallhygge en bit bort. Det blev fem fulla sopsäckar som jag lämnade för bränning hos återvinningsstationen i Storå.

Gullrisets frön sprids med vinden så det gäller att ta den innan blommorna gått i frö. Jag har nu sett enstaka exemplar längs vägar i Bergslagen. Den fanns inte där för ett par år sedan. Det skulle gå att stoppa spridningen men då måste åtgärder sättas in nu!

Läs om gullriset här: Kanadensiskt gullris - Naturvårdsverket (naturvardsverket.se)

Utan att få den klassad som invasiv och upptagen på listorna över invasiva arter händer inget från samhällets sida. Och så länge "Svenne och Irma" tycker den är vacker händer inget på lokal nivå. Jag får nöja mig med att hålla våra egna små marker fria från dessa växter.

Men så länge de invasiva arterna finns på markerna vid våra och sprids därifrån känns kampen ganska hopplös.

PS. Vi har ju ett parti i Sverige som har ordet "miljö" i sitt namn. De muppar och miljötalibaner som sympatiserar med dem borde ägna lite tid åt att stoppa de invasiva arterna. 

I stället sponsrar man elcyklar, riskerar landets elförsörjning samt låter vargen ta landsbygdsbornas husdjur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...