Statskontoret har granskat den svenska polisen med dess 22 olika myndigheter. I en rapport konstaterar man att regeringens (och riksdagens) styrning av Polisen är otillräcklig. Det finns brister när det gäller mål, uppföljning och tillsyn och det leder till olika prioriteringar i olika delar av landet.
Bristen på uppföljning har medfört att man inte vet vilka resultat ökningen av antalet poliser till 20 000 har lett till. Tillsynen över Polisens verksamhet är svag och osjälvständig. Dessa brister förstärks av att Rikspolisstyrelsen inte förmått utveckla och precisera styrningen av Polisen.
Det är ord och inga visor. Men vad ska man göra åt det?
Statskontoret föreslår flera åtgärder. Många brister kan dock inte åtgärdas utan att Polisens 22 myndigheter blir en. En sammanslagning skulle enligt Statskontoret tydliggöra den nationella ledningens ansvar för verksamheten och öka genomslaget för riksdagens och regeringens prioriteringar.
Jag kan bara hålla med. Polisen är i stort sett den enda rikstäckande statliga organisation som inte är sammanslagen till en enda myndighet. Politikerna med justitieminister Ask i spetsen fegar. Jag undrar hur länge det ska dröja innan det blir verklighet?
8 september 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar